Stemningsrapport fra Veteran-VM 2012

Av Elin Naalsund | 2012-03-26 17:08
Stemningsrapport fra VeteranVM 2012
VeteranVM i langrenn er et årlig arrangement for glade konkurranseskiløpere fra den eldre garde. Arrangementene gir anledning til samvær og konkurranser på mange kjente skisteder rundt i verden. Årets arrangement fant sted i Kurort Oberwiesenthal i Tyskland 3-9 mars. I 2010 var det i Falun, i 2011 i Canada og til neste år i Asiago i Italia. Som 75 åring var jeg likevel som førstereisgutt å regne, tross deltagelse i ett renn i Falun i 2010. Opplevelsen ble så bra at jeg gjerne vil inspirere andre skiglade veteraner til deltagelse.
 
Arrangementet samlet vel 1100 deltakere fra 29 nasjoner. Fra Norge var vi 42, de aller fleste i årsklassene fra 50+ og oppover med vanlig 5 års klasseinndeling. Eldste norske var 82 år, yngste var 41. Jeg reiste med en norsk gruppe på vel 20 deltakere, arrangert av Sport og Helseferie i samarbeid med Norges Skiveteraner . Overskuddsmennesker fra hele landet med herlig humør og samhold. Mest imponerte 79 år gamle Ellinor Nordmo som kom alene helt oppe fra Målselv.
 
Vi var i Oberwiesenthal i 10 dager. Jeg gikk 4 konkurranser, men fikk også tid til 3 spennende sightseeing turer med min kone og nye skivenner. Til Falun reise jeg på egenhånd og mistet det fine fellesskapet. En av sightseeingene var fellestur med guide til Dresden. Det var en sterk opplevelse å se kontrasten mellom en sønderbombet by i 1945 og dagens Dresden der det meste var gjenoppbygget i minste detalj. Karlsbad over grensen til Tsjekkia var også imponerende. En overklasse i Europa har alltid eksistert, tenkte jeg.
 
Det var en fin og høytidelig ramme rundt arrangementet med åpnings-, avslutnings- og premieseremoniene. Vi kunne delta i tre individuelle løp og en stafett. De fleste valgte enten klassisk eller skøyting. Bortsett fra at jeg ble anvist feil løype under 10 km, synes jeg stadionanlegget og løypene fungerte utmerket. Vi fikk varierende føreforhold, de fleste dager med realt klisterføre, men også en dag med nærmest snøstorm og null grader. Da var zero skiene gode å ty til. 
 
Mange norske medaljer og mine to første
Jeg var en aktiv langrennsløper for Lyn for 60 år siden og var med da stillangrenn ble innført etter krigen. I 1955 ble jeg kretsmester for Lyn i jr. klassen. Siden ble det jobb, familie og treneroppdrag som opptok all tid, bortsett fra et par Birken-deltakelser. Som 70 åring bestemt jeg meg for å satse på gullmerke i Birken og ble etter hvert klar over VeteranVM. Veteran følte jeg meg jo som.
 
Systematisk trening gjennom 5 år, med gjennomsnitt 5.5 timer pr. uke ga tydeligvis resultater. Styrketrening fikk jeg ”gratis” gjennom øvelser i Redcord slynger. Det firmaet startet jeg selv for 20 år siden. Som nyopprykket i 75 årsklassen ble det først en 5. plass, deretter sølv på stafetten sammen med kjente Birken-løpere og til slutt bronse på 15 km, langt over mine forventninger. Mange var likevel langt sterkere. Norge fikk i alt 32 medaljer, hvorav 15 gull.
 
VeteranVM i Oberwiesenthal ble et minne for livet. Jeg har også fått nye vennskap å ta med meg videre i livet. En spesiell takk til vår sekretær Elin Naalsund og formann Terje Breivik som la alt til rette for oss, på forhånd og under hele arrangementet. De deltok også selv og hadde det travelt.
 
Petter PlankeStil som på 50-tallet (3)